cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Mlang73
New Member
New Member

Altboot fails always

Product Name: WorkCentre 7525/7530/7535/7545/7556
Operating System: Windows 10 x64
Hello Techs,
My wc7535 did not boot anymore, so I did try the altboot procedure. But IT always breaks with massege "Altboot failed". Then I deleted all partition on HDD, but altboot behavior still the same. Of course I used the force Upgrade and disable data Backup options and also tried different firmware files. Can anybody guess the problem?

Thanks in advance.

Mlang
0 Kudos
12 Replies
GabiE-Xerox
Xerox Employee
Xerox Employee

Re: Altboot fails always

Hi,

Try to use another HDD and to reload software by AltBoot method.

 

Gabi

Mlang73
New Member
New Member

Re: Altboot fails always

Hi,

Thanks a lot!

But the HDD seems to be fine, because is running perfect in pc. So, what about size of disk? I only have a 500GB disk, but original was 160GB. I have tried already, but it was the same result.

Thanks!

Micha

0 Kudos
Mlang73
New Member
New Member

Re: Altboot fails always

So, i ordered now 2x 160GB Hitachi Disks on ebay. Same as original build in, Hope it will work.
0 Kudos
Mlang73
New Member
New Member

Re: Altboot fails always

Hello,

replacing the Harddrive did not change anything. Altboot still fails. 

Any Ideas?

Altboot is with DISABLE_DATA_BACKUP & FORCE_UPGRADE

Thanks!

Micha

0 Kudos
Mlang73
New Member
New Member

Re: Altboot fails always

Hello,

i have tried everything with altboot in every constellation. Is there any other way to restore firmware? I could not find any tech-firm, which could offer any help. How to prepair harddrive, or how to find out why firmware wont start upgrade process.

i guess i have to scrap the Printer and try to geg another manufacturer

 

0 Kudos
GabiE-Xerox
Xerox Employee
Xerox Employee

Re: Altboot fails always

Hi,

AltBoot and not Altboot,

FORCED_UPGRADE and nor FORCE_UPGRADE, 

The .dlm file name must contain # signs, like sw#06112122336000#.DLM,

The USB drive must be FAT 32 formated and the HDD NTFS,

What is writting on the 7segment on the SBC PWB?

Do you know if the USB ports have been disabled, because in this situation the AltBoot process will not start and you must replace the Software Module.

 ...and if still not working it could be a hardware problem: Software Module (anyway, you should measure the yellow battery), a bad Memory DIMM, defective SBC PWB or a defective LVPS.

 

Gabi

Mlang73
New Member
New Member

Re: Altboot fails always

Thank you for your answer!

The USB is starting, Software Upgrade is written in the display, the machine makes mechanical noises like starting normal. But upgrade stops without showing the progressbars and now pops up a red "Altboot failed" Window after the scanner lights up and driving the slider. Thats the end of this story. Everything stops here.

AltBoot and not Altboot, => I have tried ALTBOOT, altboot not AltBoot yet! But I tested it now with no changes

FORCED_UPGRADE and nor FORCE_UPGRADE, => yes, I am using FORCED_UPGRADE - it was typo here.

The .dlm file name must contain # signs, like sw#06112122336000#.DLM, => "WorkCentre_7500-system-sw#06112122918600#.DLM" is what I am using, this is official XEROX download

The USB drive must be FAT 32 formated and the HDD NTFS, => tried FAT and FAT32, never NTFS

What is writting on the 7segment on the SBC PWB? => 0 > 2 > 6. Dot is flashing in different pattern. On Fail message dot stops blinking. Do not know the meaning.

Do you know if the USB ports have been disabled, because in this situation the AltBoot process will not start and you must replace the Software Module. => AltBoot is starting, but nut finishing. USB did always work!

 ...and if still not working it could be a hardware problem: Software Module (anyway, you should measure the yellow battery), a bad Memory DIMM, defective SBC PWB or a defective LVPS. =>

- yellow BAT is 2.79 Volt, should be fine.

- Bad Memory => is it special? Or is normal SODIM from Notebook or so?

- SW-Module? Where can i get one? Nothing found on ebay, i have already thought of it.

- LVPS? Is it PowerSupply? I think it is not, because machine seems to start up normal. 

So far I can assume it is hardwareproblem? 

Thanks for your help!

Greatings from Germany.

Micha

 

0 Kudos
GabiE-Xerox
Xerox Employee
Xerox Employee

Re: Altboot fails always

Hi Micha,

If the AltBoot starts it means the USB ports are ok (not locked).

Try to format NTFS the HDD. Try another USB drive.

The battery is almost Ok, it shoud have 3,3V, anyway the software upgrade should start.

Software Module is the one with the battery on it and it is 960K73451 Xerox part number.

The Memory, I think is DDR2 (833W39035 Xerox p.n.), but there is another memory on the board (EPC Memory) and this is special (137E30390 Xerox p.n.).

The LVPS is indeed the machine Power Supply and it looks Ok if the AltBoot starts.

And yes, it looks a hardware problem. You have tried everything you could.

 

Gabi

0 Kudos
Mlang73
New Member
New Member

Re: Altboot fails always

Hi Gabi,

Thanks a lot for your great help!

NTFS format the hard drive did also make no changes.

It would be nice to know what the codenumber on 7segment on the SBC PWB means. It could be a code for what happens insight. Because I do not want to by expensive parts, which are working yet.

How to find out, what exactly died in the machine? 

Thanks in advance!

Micha

0 Kudos